Kdo jednou ochutnal vlastnoručně vypěstované rajče, nebude chtít jiné. A tak se rok, co rok pouštíme do jejich vysazování, zaštipování, vyvazování, abychom se těšili z jejich báječné chuti a vůně.

rajčata

Pěstování rajčat má i svá úskalí. Rajče je teplomilná, a tak trochu „rozmazlená“ rostlina. Vyžaduje hodně slunce a dostatek vody, ale nesnáší vlhko a chlad.
Za horkého počasí, jaké panuje poslední dobou, je chraňte před deštěm a vyvarujte se vydatné zálivky. Způsobuje to praskání plodů.
Tyčková rajčata je třeba pečlivě přivazovat k opoře, aby se rostliny pod vahou plodů neohýbaly a nelámaly. Někdy je potřeba svázat i keříčkové odrůdy, kterým hrozí rozlomení.

rajčátka

Vylamujte nejen zálistky, ale i spodní listy napadené houbovými chorobami. V polovině srpna odřízněte vrchol rostliny s květy a malými plody, které by stejně nedozrály a jen by rostlinu vysilovaly. Jde o vrchní část nad listem nad posledním dobře vyvinutým hroznem plodů.

Zrání rajčat urychlíte nejen tímto zásahem, ale i odstraněním stínících listů. Dejte si ale pozor, abyste to nepřehnali.
Zrající rajčátka sklízejte postupně, jakmile zčervenají. Občas se stane, že nějaké zelené rajče upadne. Je-li dostatečně velké a plně vyvinuté ještě dozraje. Umístěte je na teplé a vlhké místo, nejlépe do společnosti zralých letních jablek. Etylen, který jablka uvolňují, urychlí zčervenání nezralých rajčat.

zelenina

Proč jsou rajčata tak zdravá

Průměrně velké a zralé rajče obsahuje asi 40 % denní doporučené dávky vitaminu C a 20% doporučené denní dávky vitaminu A. Relativně vysoký obsah vlákniny v rajčeti působí příznivě na trávicí systém a pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Rajče má detoxikační účinek a je močopudné. Když rajče vypijeme jako šťávu, vyvolá chuť k jídlu. Zároveň je však ideální potravou také pro ty, kteří drží redukční dietu. Obsahuje průměrně jen 19 kcal v 100 g rajčete. 

Jak urychlit zrání rajčat
Share